* България умира в нея не се раждат деца * Електроенергията се

...
* България умира в нея не се раждат деца * Електроенергията се
Коментари Харесай

Предвиждаме необлагаемият минимум да бъде 4560 лева

* България умира в нея не се раждат деца 

* Електроенергията се купува от свободния пазар, съгласно поправките на Борисов от 2018-а

* Някои хора натрупаха милиони. И тези хора са от контингента на ГЕРБ.

* Радев има двама съветници, които му дават неверни препоръки.

* Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и парламентарен съд.

 

Г-жо Зайкова, инфлацията у нас се пояснява по разнообразни, от време на време диаметрално противоположни способи. Например, известният макроикономист проф. Минасян счита, че тя надалеч няма да бъде рекордна. Какво е вашето мнение?

- Най-напред да кажа, че тази инфлация не е краткотрайна и ще продължи да се повишава. Основно перо във всяка себестойност са енергийните източници, а там картинката е ясна. Най-пострадали ще бъдат, както постоянно, бедните. И без значение от другите мнения, аз съм уверена, че до края на годината „ изгладената “ инфлация ще надмине 6 %.

Но ето, че Кремъл ненадейно смени курса и съветският газ за България вместо да нарастне, поевтинява, въпреки и с малко. Това политика на моркова и тоягата ли е?

- Кремъл направи жест към България и това не значи, че газът ще поевтинее и за Западна Европа. Но за разлика от Европа, у нас цените на електрическата енергия имат по-скоро умозрителен темперамент.

Защото изпратихме евтиния български ток на гръцкия пазар?

- Не може мегаватчас от микса на АЕЦ “Козлодуй “ да коства 50 лева, а на свободния пазар да се продава за 450 лв.. Това ще засегне и контролираното битово ползване. Всичко това се случва по този начин, тъй като през 2018 година екип на Бойко Борисов преправи закона за енергетиката. 

Цената на контролираната електрическа енергия се образува от два съществени детайла: цена на производителя и цена за транспорт, която се пресмята на 12-20% от крайната цена. А електрическата енергия се купува от свободния пазар, съгласно поправките на Борисов. Е, какъв брой са 20% от 450 лв.? Някои хора натрупаха милиони. И тези хора са от контингента на ГЕРБ. В енергетиката нищо от техните структури не е разградено.

Не е огромна вест, че цялата енергетика е овладяна от фрагменти на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Въпросът е за какво тази скица продължава да действа.

- Никой не е побутнат. Г-н Валентин Николов, който е бил производител на банички, управлява БЕХ. Попитах министъра на енергетиката какво прави този човек още там. Отговор не получих.

Всички си задават въпроса за какво служебният министър на енергетиката е по този начин очевидно въздържан. Как си обяснявате това, с личностна колебливост или със зависимости?

- Извинявайте за израза, само че по този начин като го виждам, този човек е плесен. Какъвто е нерешителен, надали е подвластен. Има един-единствен зам.-министър на място, който се споделя Мирослав Дамянов. Това момче схваща, работи и когато може, поправя нещата. Аз бях народен представител от смолянския район, а там се намира ПАВЕЦ “Чаира “.

За който се твърди, че съзнателно е саботиран, в интерес на енергийни лобита, в случай, че създава най-евтиното електричество?

- Точно по този начин. Цените на „ Чаира “ са близки до тези на „ Козлодуй “, а ремонтите там текат с години. Питала съм персонално президента за какво държи този министър на енергетиката на работа. Отговор също нямам. Радев има двама съветници, които му дават неверни препоръки.

Изключвате ли разновидността сегашният управнически мандат въобще да не стигне до смяната, която да осветли бранша?

- Такива пари се хвърлят, че по никакъв начин няма да се изненадам, в случай че ГЕРБ стане първа политическа мощ. По районите стават чудеса. В Смолян никой не може да си купи дърва, в случай че не ги получи като избирателен рушвет против гласоподаване. Ако имате милиарди в офшорна сметка, можете да си купите и парламентарен съд. С толкоз пари можеш да купиш 24 президентски двойки, с цел да попречат на същинския президент да завоюва на първи тур.

Излиза, че в случай че цитираме нашумелия в последно време Данте Алигиери от репликата на Борисов, че „ има нещо гнило тук “, то достоверната фраза на Данте „ вяра всяка тука оставете “ звучи с цялостна мощ през днешния ден у нас. Толкова ли е безнадеждна битката със статуквото?

- Много е ужасно. Все отново се надявам, че машинният избор ще попречи до известна степен на всеобщото пазаруване на гласове.

Защо тогава Има Такъв Народ се причисли към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия за ръчното преброяване на квитанциите от машинното гласоподаване?

- Не ми давайте този въпрос! Нямам отговор, аз не съм политик.

Вие съгласна ли сте с това решение на управлението на Има Такъв Народ?

- Категорично не! Има Такъв Народ сътвори закона за машинното гласоподаване, отстояваше и електронния избор. И за мен позицията на партията за ръчното преброяване е неразбираема. Това е цялостен парадокс. Разпитвах сътрудниците, само че никой не ми отговори. Но да се върнем на инфлацията – би трябвало да се вземат парите от спекулантите!

Как да се вземат, това би било реквизиция? Или да им се спрат кранчетата?

- Кранчетата би трябвало да се спрат. В България са инсталирани над 10 мгвт/ч мощности, а страната употребява 3, в пикови моменти до 5 мгвт/ч. Тоест, имаме доста свободно произвеждане, което се продаван на открито.

Но освобождението на пазарите на електрическа енергия е европейска инструкция. Има ли допустима регулация, която хем да не ни опълчи на Брюксел, хем да отбрани националните и публичните ползи?

- В тежки моменти могат да се поставят тавани на продажбите, на надценките, въпреки че това не е пазарен метод. Но обстановката със спекулата с тока продължава с цялостна мощ. И огромните пари отиват в ръцете на – разбрахте кои. Цялата енергетика е овладяна от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

В предходния парламент вие бяхте в основата на дебата за пенсиите. След повишението на парите за пенсионерите, Симеон Дянков съобщи, че оттук нататък повишението на налозите е неизбежно. Какъв е отговорът ви?

- Това не е правилно, доста поздрави на Симеон Дянков! Човекът, който ограби Здравната каса няма право да приказва такива нелепости. Печалбите се вършат от оборот, а не от високи налози. Напротив, ние имаме желание да оставим повече пари в ръцете на хората. Първо, с необлагаем най-малко. И то не на една минимална работна заплата, а на три междинни работни заплати. 1520 е междинната заплата сега. Значи приказваме за 4560 лева необлагаем най-малко. Това е издръжката на едно семейство. Ще използван и фамилното подоходно облагане. Но при неповече от 3 деца, тъй като другояче нашите братя роми ще ни разорят. Записали сме тези ограничения в програмата на Има Такъв Народ. 

Защото България умира. Не се раждат деца. В Смолян математическата гимназия по качество е втора в страната. А в нея учат 62 деца.

В някои стопански среди се разяснява и концепцията за категоричен базов приход. Какво е вашето мнение?

Като някогашен профсъюзен активист, бих го приветствала. Но за въвеждането му се желае растеж на Брутният вътрешен продукт от над 10%. А ние сме най-енергоемката и най-ресурсноемката страна в Европейски Съюз. Ако не е задоволително висок, безусловният базов приход звучи като благодеяние. Така счита нашият екип.

Като говорите за вашия екип, имате поради единствено хората от Има Такъв Народ или по-широк кръг експерти, тъй като вашия потенциал е оценен високо и в други партии?

- Да, има хора от разнообразни партии, с които мислим в една посока. В 46-ия парламент това се потвърди и с специалисти и от ИБГНИ, и от Демократична България, и от Българска социалистическа партия също. Имахме разлики, само че стигнахме до единодушие по целите и политиките за тяхното реализиране. Но внезапно на финала някой сподели „ не “. Кой е този някой, и аз не знам.

Съжалявате ли, че от средите на Има Такъв Народ потегли абсурда с поданството на Кирил Петков?

- С Кирил Петков съм работила доста добре. И той като министър ми е оказал помощ да реша редица проблеми. Истината за случая е, че в цяла Европа, като се изключи една страна, проблем с двойно поданство не съществува. Напълно съм солидарна с дейностите на Петков – подал е нотариално заверена декларация и си е върнал паспорта. Нищо съдбовно не се е случило.

Защо тогава потегли този „ другарски огън “ от страна на Има Такъв Народ?

- Не питайте мен.

Ще останете ли доста сюрпризирана, в случай че в идващия парламент се роди кабинет на ГЕРБ и Движение за права и свободи, подсилен от депутати на Българска социалистическа партия и Има Такъв Народ?

- Това са нелепости. Въобще не мога да го позволи. Никога повече ГЕРБ на власт!

Разговора води: Емил Янев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР